Early Intervention Parent Training Program

Tijdens het zesweekse project van Autism’s Dunya in Larache, Marokko wordt er gewerkt aan de hand van het Early Intervention Parent Training Program. Early Intervention, wat is dat nu precies? En waarom is Parent Training zo belangrijk? U leest het hier!

 

Wat is Early Intervention bij autisme?

Early Intervention (vroegtijdige interventie) doelt op het zo vroeg mogelijk toepassen van de juiste therapieën in het leven van een kind met een autismespectrumstoornis (ASS). Het betreft het introduceren van intensieve therapieën bij kinderen jonger dan zes jaar.

 

Waarom is Early Intervention bij autisme zo belangrijk?

De eerste vijf jaar van het leven van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Kinderen leren en ontwikkelen gedurende deze periode heel snel. Dagelijkse bezigheden kunnen de leerprestaties van een kind aanzienlijk beïnvloeden; voornamelijk als het de cognitieve, sociale, fysieke, adaptieve en communicatieve ontwikkeling betreft. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die geschikte therapie volgen sneller geneigd zijn om essentiële sociale vaardigheden te verwerven en beter reageren in de samenleving.

Autism's Dunya
Foto door Mauricio Botero

Hoe wordt Early Intervention in praktijk gebracht?

  • Logopedie: ontwikkelt en verbetert de communicatieve vaardigheden van het kind.
  • Ergotherapie: ontwikkelt en verbetert de fysieke vaardigheden van het kind.
  • Makaton: een taalprogramma dat gebaren gebruikt om het kind te helpen communiceren. Makaton is ontworpen om gesproken taal te ondersteunen.
  • Picture Exchange Communication System (PECS): een systeem dat kaartjes met afbeeldingen, symbolen, woorden of foto’s gebruikt die taken, acties of objecten visualiseren. Het systeem helpt het kind te communiceren zonder te veel terug te vallen op gesproken woord.
  • Toegepaste Gedragsanalyse (ABA): een therapievorm die doelt op het verhogen van nuttig gedrag en het afleren van schadelijk gedrag. ABA is het meest effectief als de therapie wordt toegepast op kinderen jonger dan vijf jaar.
  • Floortime: een relatie gebaseerde therapie waarbij de ouders met het kind op de grond komen spelen. Zo communiceren ouders en kind op hetzelfde niveau en helpen de ouders om de communicatiecirkels van het kind uit te breiden. Ouders ontmoeten het kind op hun ontwikkelingsniveau en zo wordt er voorgebouwd op de sterke punten van het kind.
  • Etc., etc., etc.

 

Wat houdt het Early Intervention Parent Training Program in?

Het trainingsprogramma is ontworpen om ouders te leren hoe zij vroegtijdige interventiemethoden en -therapieën kunnen aanbieden aan hun kinderen. Daarnaast heeft het tot doel om het opvoedgedrag te veranderen. Alles wat de ouders leren tijdens het trainingsprogramma is simpeler dan echte therapie en makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven. Het Early Intervention Parent Training Program streeft ernaar om het vaak stressvolle leven van de ouders gemakkelijker te maken. Help je de ouders, dan help je indirect ook het kind!

 

Waarom is het Early Intervention Parent Training Program zo belangrijk?

De diagnose autismespectrumstoornis neemt toe. Zo ook de behoefte aan hulpmiddelen. Veel ouders zoeken naar antwoorden of wachten passief op hulp van specialisten tijdens een hele belangrijke ontwikkelingsfase van het kind. In sommige gevallen moeten ouders veel langer wachten op antwoorden en hulp en vliegen deze cruciale jaren voorbij, zonder dat het kind enige vorm van therapie heeft gehad. De oplossing hiervoor is om de ouders te trainen en zoveel mogelijk kennis over het autismespectrum te delen.

Het Early Intervention Parent Training Program is een heel intensief programma. Gedurende zes weken zijn sommige ouders 30 tot 40 uur per week aanwezig in het centrum. Ondanks dat het een mooie, gratis kans is, is het wel een tijdelijke aanslag op het leven van de families. Het is voor zowel de kinderen als de ouders een zwaar traject.

Autisms Dunya
Foto door Mauricio Botero

Wat zijn de voordelen van Early Intervention Parent Training Program?

Onderzoek suggereert dat programma’s voor ouderonderwijs een positief effect hebben op zowel het kind als de rest van het gezin. Ouderonderwijs biedt meer kennis en inzicht in het kind met een autismespectrumstoornis. Het maakt de ouders experts in het leven van hun kind en helpt hen om te gaan met moeilijk gedrag. Studies wijzen uit dat het trainen van ouders hun stresslevel vermindert, de geestelijke gezondheid verbetert en de ouder-kindrelatie ten goede komt.

 

Het eerste Early Intervention Parent Training Program pilotproject in 2018

Het eerste pilotproject vond plaats in Larache, Marokko van 9 juli tot 4 augustus. Gezondheidszorgspecialisten van over de hele wereld kwamen samen in Larache om de kinderen van intensieve therapie te voorzien en de ouders diverse Early Intervention-methodes aan te leren.

Al na de tweede week waren er duidelijke verbeteringen te zien in de sociale en motorische vaardigheden van de deelnemende kinderen. Ouders, broers en zussen ontwikkelden ondertussen strategieën en vertrouwen om de vooruitgang van de kinderen thuis te versterken. Zo huilde een van de kinderen zo’n tachtig keer per dag. Het huilen was haar manier van communiceren. Tegen het einde van het vier weken durende therapieprogramma was ze in staat om via foto’s te communiceren. Het huilen werd teruggebracht tot slechts drie keer per dag. De eerste pilot kende alleen maar succesverhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s