De grondslag van Autism’s Dunya

Mijn naam is Hanan El Gacham en ik ben 41 jaar geleden geboren in Marokko. Enkele maanden na mijn geboorte koos mijn familie ervoor om naar Nederland te verhuizen. Hier heb ik mijn volledige jeugd doorgebracht, tot ik op mijn 33e trouwde met mijn Spaans-Marokkaanse man Mohamed. Ik verhuisde naar Spanje, waar ik momenteel een liefdevol gezin vorm met mijn man en twee kinderen: Yahya van vijf jaar en Ayoub van acht maanden.

Gedurende Yahya’s eerste 22 maanden bespeurden Mohamed en ik weinig bijzonderheden in zijn ontwikkeling. Hij was een makkelijk kind: we konden door verschillende handelingen precies zien waar hij behoefte aan had. Zo wreef hij met zijn handje over zijn oor als hij van plan was te slapen en huilde hij enkel als hij honger had of moe was. Yahya vertoonde na zijn eerste verjaardag zelfs een enigszins versnelde ontwikkeling met zijn wandelkunsten, vermogen om dingen aan te wijzen en zijn eerste woordjes. Uiteraard waren wij blije ouders met Yahya’s vlotte vooruitgang.

Familie
Foto door Annabelle Flores

Na deze 22 maanden begonnen we echter achteruitgang op te merken in zijn communicatievaardigheden. Woordjes die hij voorheen feilloos kon uitspreken verdwenen uit zijn vocabulaire, langzamerhand stopte hij met het aanwijzen van dingen en op een gegeven moment leek het alsof hij al zijn interesse in communiceren volledig verloor.

Mohamed en ik besloten bij een dokter langs te gaan. De dokter vertelde ons dat we zes maanden moesten wachten op een afspraak met de kinderneuropsychiater. In de tussentijd begon ik mij grondig te verdiepen in het autismespectrum. Hoezeer ik ook mijn best deed om mezelf te behoeden voor tunnelvisie, alles wees op een autismespectrumstoornis. Van Yahya’s noodzaak om continu deuren en kastjes dicht te doen tot de gewoonte om zijn speelgoed te sorteren.

Ik bleef informatie verzamelen over het autismespectrum. Ik kreeg het letterlijk en figuurlijk Spaans benauwd. Hoe meer ik las, hoe duidelijker het werd dat vroegtijdige interventie cruciaal is. We stonden op het punt om nog meer waardevolle tijd te verliezen die op een hele effectieve manier benut zou moeten worden. Het werd tijd om het heft in eigen handen te nemen.

We begonnen een eigen speurtocht naar specialisten en diverse manieren van therapie. Ik liet een vrijwilliger overkomen, zij is een week bij ons verbleven. Met de kleine techniekjes die zij ons leerde in dit korte tijdsbestek, konden wij maanden aan de slag. Ik had het gevoel dat we ons op het juiste pad bevonden en ging actief op zoek naar meer specialisten.

Hanan en Yahya
Foto door Annabelle Flores

Deze zoektocht leidde ons naar vrijwilligers van over de hele wereld met professionele ervaring in het autismespectrum. Zij kwamen bij ons thuis, brachten tijd door met ons gezin en reikten ons een globaal perspectief van het autismespectrum aan. Mohamed en ik werden experts in het leven van ons kind en stelden grote verbeteringen vast in Yahya’s communicatievermogen.

De grote vooruitgang in de ontwikkeling van onze zoon, gaf mij het gevoel dat ik andere gezinnen in soortgelijke situaties een helpende hand moest bieden. Het is pijnlijk om geconfronteerd te worden met een overheid die matige hulp biedt, specialisten die niet zijn opgeleid om kinderen met een autismespectrumstoornis te onderwijzen en therapieën die niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Met het idee dat het in Marokko slechter gesteld zou zijn dan in Spanje, kwam ik met het concept om in de zomer een stuk of drie moeders te helpen in mijn geboorteplaats Larache. Langzamerhand kreeg ik steeds meer ideeën en concrete plannen. Zo werd mijn concept stukje bij beetje een serieus project en bleef het niet bij drie moeders.

In juli 2018 trapte ik de eerste pilot af van dit lange, ingewikkelde maar ontzettend lonende project in Larache, Marokko. We hadden een budget van €1000,- te besteden, volledig gecrowdfund. Toch is het ons gelukt om de kwaliteit van leven van acht gezinnen te verbeteren, door hen een Parent Training Program van vier weken aan te bieden waarbij de focus lag op vroegtijdige interventie. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de inzet, het werk en de liefde van alle vrijwilligers en de families van de kinderen met autisme in Larache.

2 gedachten over “De grondslag van Autism’s Dunya

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s